Naročanje: info@vivalavida.si
Posvetovalnica za vitalno življenje Kje smo

Ste centrirani?

· Članek · Brez komentarjev

Ko pred zimo svoje jeklene konjičke preobujemo v zimsko obutev, je sestavni del preobuvanja tudi centriranje koles. Če tega ne naredimo, bo življenjska doba pnevmatik krajša, vitalni zglobi podvozja pa prej obrabljeni. Tega seveda nočemo, saj vemo, kam to pelje.

Čeprav človeško telo ni stroj, lahko vseeno potegnemo nekaj vzporednic. Ima gibljive dele – sklepe, tako kot avto zglobe. Gibljivi deli avta so obremenjeni med njegovim delovanjem, medtem ko so naši sklepi obremenjeni neprestano, tudi ko se ne gibamo. Če hočemo preprečiti prehitro obrabo, morajo biti tudi naši sklepi »centrirani«. Saj vemo, kam pelje obraba sklepov, kajne?

Poglejmo si samo en primer. Bolečina v kolku. Ste že kdaj slišali za koga, ali pa so povedali celo vam, da imate eno nogo malo krajšo/daljšo od druge? Dolžino nog določajo dolžine kosti v nogah. V zelo redkih primerih so te bistveno drugačne na levi in desni strani. Zato v večini primerov ni res, da  je ena noga krajša/daljša od druge. Vzrok je v medenici, ki ni v nevtralni legi, ampak povešena na eno stran. Je pa res, da ker sta medenica in noga povezani s kolkom, izgleda kot bi bila ena noga krajša/daljša od druge.

Zamik medenice je vzrok za povečane obremenitve v kolku, te pa dolgoročno lahko vodijo v vnetja, obrabe in bolečine.

Žal našega telesa ne moremo dati v centrirko, tako kot pnevmatike in platišča, in ga centrirati. Drži, da lahko nekatere terapevtske tehnike za določen čas premaknejo sklepe v bolj nevtralno lego, a za dolgoročen uspeh je to premalo. Mišice so tiste, ki premikajo kosti. Šele, ko s ciljano vadbo aktiviramo mišice, ki so »pozabile«, da morajo sodelovati pri zagotavljanju nevtralnega položaja nekega sklepa, ter ko hkrati sprostimo tiste mišice, ki se naprezajo preveč in s tem vlečejo sklep iz nevtralnega položaja, ustvarimo pogoje za dolgotrajen uspeh.

Prispevek je bil objavljen v brezplačniku Zdrave novice, november 2016

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja