Naročanje: info@vivalavida.si
Posvetovalnica za vitalno življenje Kje smo

Ploska stopala

· Članek · Brez komentarjev

Ob rojstvu imamo vsi ploska stopala. Ko smo prehajali iz »pasenja kravic« v sedenje in nato plazenje, so se razvijale tudi mišice, ki omogočajo pokončno držo in mehanizmi za hojo. Zato naravnega razvoja ni za preskakovati. Hojice in postavljanje malčka ne dve nogi, preden je njegov mišično-skeletni sistem za to pripravljen, lahko slabo vplivajo na nadaljnji razvoj.

Ko smo se prvič postavili na svoji stopali, so se mišice v njih odzvale. Stopala morajo nositi težo celega telesa in pomagati, da telo tudi med gibanjem ostane pokončno. Genialna zgradba stopala omogoča, da se oblikujejo stopalni loki. Ustvarijo nekakšen obok, ki ga vzdržujejo ligamenti in mišice stopala. Ob zadostnem raznovrstnem gibanju – po možnosti čim večkrat bosih nog – se ustvarja dobra osnova za zdrava stopala v mladosti in nadaljnjem življenju.

Ploska stopala pri odraslih po mnenju ameriškega anatomskega fiziologa Peta Egoscua niso stanje, ki ga ne bi mogli spremeniti, predvsem pa niso posledica dolgotrajnega stanja na mestu. Po njegovem mnenju so povezana z zamaknjeno telesno držo, predvsem z disfunkcionalnimi kolki. Tudi čevlji imajo svojo vlogo. Kadar so stopala v njih tesno ujeta, se stopalne mišice ne morejo odzivati naravno in v prijemu togega podplata čevlja atrofirajo.

Ploska stopala tudi rada bolijo. Težava, ki se pojavi pri vsaki bolečini v stopalih je nepravilna hoja oziroma način, kako se med hojo stopalo dotakne podlage in kako prenašamo težo preko stopala, preden se dvigne od tal. Za kosti in mišice v stopalu veljajo enaka pravila kot kjer koli drugje v telesu. Mišice se odzivajo na dražljaje. Če je dražljaj nepravilna hoja in ta dražljaj spremenimo, se bo skladno s spremembo odzvalo tudi telo. Če odpravimo mišično-skeletno disfunkcijo, ki moti pravilno hojo, bodo stopalni loki spet lahko začeli opravljati svojo funkcijo. Ne bo se zgodilo čez noč, a zgodilo se bo.

 

Prispevek je bil objavljen v brezplačniku Zdrave novice, poletje 2015

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja