Naročanje: info@vivalavida.si
Posvetovalnica za vitalno življenje Kje smo

So težave s sklepi in hrbtenico dedne?

· Članek · Brez komentarjev

Ne glede na to, ali sami pridemo do zaključka, da so nas težave doletele, ker jih imamo v rodu ali pa nam s takimi trditvami postreže sodobna medicina, se znajdemo pred pomembno odločitvijo. Kaj storiti?

Skozi perspektivo telesne drže je za težave s sklepi in hrbtenico potrebno še kaj več kot dedni dejavnik. Da bi prišlo do vnetja, obrabe in bolečin so potrebne povečane obremenitve na določenih mestih mišično-skeletnega sistema. Do takih obremenitev pride, kadar glavni nosilni sklepi (gležnji, kolena, kolki in ramena) niso poravnani, torej takrat, kadar drža ni vzravnana.

Ko govorim o vzravnani drži ne mislim položaja telesa, ki ga zavedno zavzamemo v prepričanju, da je ta položaj vzravnana drža. Ne. Vzravnano držo oblikujejo skeletne mišice, ki vzdržujejo ravnovesje v telesu spredaj-zadaj in levo-desno.

Podedovana nagnjenost za razvoj težav z zdravjem še ne pomeni, da nas bodo težave res doletele. Pomeni samo večjo možnost kot pri tistih ljudeh, ki te podedovane nagnjenosti nimajo. Od nas samih je odvisno ali bomo tej povečani možnosti dovolili, da razširi svoja krila, ali pa bomo s svojimi preventivnimi aktivnostmi razširili krila svojega zdravja in dobrega počutja.

Izgovarjanje, da imamo težave s sklepi in hrbtenico zaradi podedovane nagnjenosti ima po mojem mnenju veliko skupnega v nocebom. Ko verjamemo, da ne moremo ničesar spremeniti, sami sebi odvzamemo možnost za boljše zdravje in počutje.

Informacijo o podedovani nagnjenosti lahko obrnemo tudi sebi v prid. S svojim življenjskim slogom – gibanjem, prehrano, počitkom, načinom razmišljanja – lahko odpravimo dejavnike, ki povečujejo tveganje za nastanek težav. Poenostavljeno povedano, če poznamo svojo šibko točko, jo lahko odpravimo ali vsaj zmanjšamo njeno šibkost. Za preprečevanje težav s sklepi in hrbtenico je vsakodnevna vadba za poravnanost nosilnih sklepov oziroma vzravnano držo zagotovo eden od pomembnejših ukrepov.

Prispevek je bil objavljen v brezplačniku Zdrave novice, november 2015.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja