Naročanje: info@vivalavida.si
Posvetovalnica za vitalno življenje Kje smo

Ponavljajoči se gibi ter bolečine v mišicah in sklepih

· Članek · Brez komentarjev

People on LaptopZ življenjskim slogom in delom, ki ga opravljamo, vsakodnevno oblikujemo gibalne vzorce. Z njimi aktiviramo vedno iste mišične skupine, hkrati pa druge skupine mišic ostajajo gibalno zanemarjene. Dolgoročno tako ustvarimo v mišično-skeletnem sistemu neravnovesje, ki je vzrok za večje obremenitve določenih delov tega sistema, povečano trenje, povečano možnost obrabe in bolečine.

Na prvi pogled se zdi, da so ponavljajoči gibalni vzorci vzrok za bolečine v mišicah in sklepih, a v resnici je vzrok v manjkajočem gibanju. Naše mišice in sklepi nimajo vgrajenih števcev, ki bi določali koliko ponovitev določenega giba lahko opravimo brez bolečine. Kadar s kakšnim gibanjem presežemo svoje običajne zmogljivosti, nam to telo sporoči z utrujenostjo. Po počitku in obnovi je telo zopet pripravljeno na nove izzive. Kadar se pri ponavljajočih gibih pojavijo bolečine gre predvsem za porušeno ravnovesje mišične aktivnosti.

Bolečine v mišicah in sklepih imata lahko tako pisarniški uslužbenec kot kopalec jarkov. Čeprav sta njuna gibalna vzorca povsem drugačna, jima je skupna neaktivnost določenih mišičnih skupin, ki  vsakodnevno ustvarja neravnovesje v mišično-skeletnem sistemu. Rešitev je preprosta – gibalne vzorce je treba razdreti.  Vsako uro naredimo gib, ki ga v našem gibalnem vzorcu ni.  Če je na primer naš gibalni vzorec sedenje, vstanemo. Če so pri našem delu roke usmerjene naprej, z njimi sezimo nazaj, če so zaposlene v glavnem roke, zaposlimo noge – se na primer hitro sprehodimo do stranišča, po kozarec vode … Gre za malenkosti, ki ne zahtevajo niti veliko časa niti veliko truda in napora, a nam zelo koristijo. Še nekaj primerov za razdiranje gibalnih vzorcev: sezimo z obema rokama nad glavo, obrnimo glavo kolikor lahko v levo in desno, poglejmo v strop, usedimo se na tla, pokleknimo, krilimo z rokami kot ptica, stojmo na eni nogi in ohranjajmo ravnotežje … Gibanje je gibalo zdravja!

Prispevek je bil objavljen v brezplačniku Zdrave novice, april 2015.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja