Naročanje: info@vivalavida.si
Posvetovalnica za vitalno življenje Kje smo

Šumenje v ušesih

· Članek · Brez komentarjev

sumenje-v-usesihKadar glava zapusti svoj nevtralen položaj in se pomakne naprej, je taka drža vzrok za napet, otrdel ali boleč vrat. Tej bolečini se zelo pogosto pridružijo še glavoboli, vključno z migrenami, omotice, vrtoglavice in bolečine čeljustnega sklepa. Tudi pogoste težave s sinusi ter šumenje ali zvonenje v ušesih lahko spremlja te simptome.

Pomanjkanje gibanja in obilica sedenja sta dejavnika, ki iz dneva v dan podirata mišično ravnovesje vzravnane drže. Sčasoma nekatere mišice zaradi neuporabe postanejo ohlapne, druge zaradi preobremenitev zategnjene, nekatere se vklučujejo v delo za katero niso zasnovane. Ker so mišice tiste, ki premikajo kosti, izgubljeno mišično ravnovesje povzroči premike nosilnih sklepov iz njihovega nevtralnega položaja. Ob nenehnem delovanju gravitacije so ustvarjeni idealni pogoji za povečano obremenitev, trenje in obrabo na določenih mestih, kar običajno vodi v bolečino.

Telo deluje kot celota, zato premik na enem koncu telesa sproži odziv drugje v telesu. Pri naprej pomaknjeni glavi lahko zelo pogosto opazimo nazaj nagnjeno medenico, povečano ukrivljenost prsne hrbtenice oziroma, oblika celotne hrbtenice se iz blage S krivulje spremni v C. Glava ni pomaknjena samo naprej ampak je tudi malo povešena. To pomeni, da je položaj oči, ušes, nosu, sinusnih votlin, skratka vsega, kar se nahaja v glavi, spremeni.

Šumenje v ušesih podobno kot bolečina ni bolezen temveč simptom – sporočilo našega telesa. Zelo pogosto je vzrok zanj prav položaj glave oziroma zamaknjena telesna drža. Z vsakodnevnim izvajanjem ciljanih vaj za ponovno vzpostavitev mišičnega ravnovesja lahko odklone od vzravnane drže odpravimo in glavo vrnemo nazaj v njen nevtralen položaj.

Prispevek je bil objavljen v brezplačniku Zdrave novice, marec 2015.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja