Naročanje: info@vivalavida.si
Posvetovalnica za vitalno življenje Kje smo

Družba povešenih glav

· Članek · Brez komentarjev

zaskrbljen-moski-uporablja-tablicoKatero čustvo vam najprej pade na pamet, ko pomislite na nekoga s povešeno glavo? Glava je sestavni del našega telesa, zato je njen položaj tudi sestavni del naše telesne drže. Vzravnana drža ni samo mišično ravnovesje in funkcionalnost telesa. Eden od sistemov, s katerim je telesna drža tesno povezana je hormonski sistem.

Naša telesna drža namreč vpliva na raven različnih hormonov v krvi. Ena drža nam zagotovi občutek moči, uspešnosti in zaupanja vase. Druga drža pa povzroči žalost, zdolgočasenost, prestrašenost, jezo, lahko nas žene tudi v agresivnost. Slednje velja za ljudi, katerih glave zapustijo svoj nevtralen položaj in se pomaknejo naprej ter se sčasoma zaradi delovanja sile gravitacije in pomanjkanja gibanja začno povešati.

Intenzivno sedeč način življenja in gibalna podhranjenost sta dejavnika, ki vodita vodo na mlin taki drži. Svoje pridajo še pametni telefoni in tablice, ki vlečejo naše poglede, z njimi pa naše glave, neprestano navzdol. Najbolj žalostno pri vsem je, da dandanes skoraj ni več videti mladega človeka, katerega glava ne bila pomaknjena naprej, ramena pa povešena. Resno sem zaskrbljena v kakšno družbo to vodi. Če bi bila privrženka teorij zarot bi lahko celo pomislila, da je sodobna tehnologija orodje za ustvarjanje žalostnih in prestrašenih ljudi, ki so veliko bolj vodljivi od samozavestnih oziroma tistih, ki imajo glave dobesedno na svojem mestu.

Čeprav položaj ni rožnat, tudi brezizhoden ni. Družbo ustvarjamo mi. Posamezniki. S ciljanimi vajami lahko čisto vsak svojo telesno držo izboljša in glavo postavi na mesto, ki ji pripada. Vsak posameznik lahko prispeva, da se izvijemo iz krempljev družbe povešenih glav.

Prispevek je bil objavljen v brezplačniku Zdrave novice, februar 2015.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja