Naročanje: info@vivalavida.si
Posvetovalnica za vitalno življenje Kje smo

Kaj ima telesna drža z glavobolom

· Članek · Brez komentarjev

glavobolPri vzravnani drži so, gledano s strani, vsi nosilni sklepi – gleženj, koleno, kolk in rame, poravnani na isti navidezni navpičnici, ki je hkrati težiščnica. Sredina glave je kot krona vzravnane drže točno nad ramenom. Telesna drža je zelo pomembna saj vpliva na delovanje krvnožilnega, dihalnega, prebavnega, imunskega in živčnega sistema.

Ste kdaj pomislili koliko časa dnevno presedite? In kako pogosto imate pri tem glavo upognjeno navzdol? Tudi, ko stojite, strmite v telefon, tablico … imate glavo upognjeno navzdol? In koliko časa dnevno namenite gibanju, ki bi prispevalo k ravnovesju vsega prej omenjenega? Je torej vaša drža taka, da je glava v nevtralnem položaju na težiščnici ali kje drugje?

Ko se glava pomakne naprej od težiščnice, se morajo relativno majhne mišice vratu neprestano boriti s silo gravitacije, kar je zanje resnično težaško delo. Verjetno bi se vam zdele bolečine v vratu in ramenih popolnoma logična posledica, če bi si okrog vratu obesili 10 kilogramsko lubenico in z njo ves dan, vsak dan hodili naokrog. Za vsak centimeter pomika glave naprej od težiščnice pomeni za mišice zgornjega dela hrbta in vratu kot da bi glavo obtežili z dodatnima slabima dvema kilogramoma (pri pet centimeterskem pomiku glave naprej to znese že približno devet kilogramov). Toliko bolj se morajo namreč te mišice naprezati, da preprečijo padec brade na prsi.

Rezultat take drže so neprestano napete, zategnjene mišice vratu. Tiste, ki potekajo ob vratnih arterijah, ne morejo v polni meri pomagati pri transportu s kisikom bogate krvi v možgane. Pogosto takemu položaju glave delajo družbo tudi navzdol in naprej povešena ramena ter povečan upogib zgornjega dela hrbta, kar »zapre« prsni koš. Pljuča in glavna dihalna mišica – trebušna prepona, se znajdejo v utesnjenem prostoru, ki jim onemogoča polno delovanje. Preskrba možgan s kisikom je ohromljena. Poleg tega stalno pokrčene mišice zadajšnjega dela vratu (subokcipitalne mišice) pritiskajo na živce v tem področju, kar lahko povzroči glavobol. Ste še vedno prepričani, da je za vaše glavobole kriv stres?

glava je pomaknjena naprej od ramen

Glava je pomaknjena naprej

glava je poravnana z rameni

Nevtralen položaj glave

Z enostavnim funkcionalnim testom lahko položaj glave preverimo sami. Postavimo se ob steno, tako da se je dotikamo s petami, zadnjico in hrbtom. Če se ob sproščeni stoji ob steni tudi glava samodejno dotika stene pomeni, da je tam kjer mora biti. Če pa jo moramo zavestno prisloniti k steni ali pa tega sploh ne moremo pomeni, da je glava pomaknjena naprej.

Z rednim izvajanjem izbranih vaj, ki ciljajo vzroke za zamike telesne drže, lahko držo izboljšamo in odpravimo vzrok za marsikatero nadlogo, ki nam greni življenje.

Prispevek je bil objavljen v brezplačniku Revija za moje zdravje, januar-februar 2015.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja