Naročanje: info@vivalavida.si
Posvetovalnica za vitalno življenje Kje smo

Zmotne predstave o vzravnani drži

· Članek · Brez komentarjev

različne drže»Trebuh not – prsi ven,« je misel, ki marsikoga prešine ob besedni zvezi vzravnana drža. Na telesno držo ne moremo zavestno vplivati, vsaj dalj časa ne. Svojo držo oblikujemo s svojim načinom življenja, s stvarmi, ki jih v življenju počnemo in tudi tistimi, ki jih ne. Tudi če zavzamemo položaj, za katerega ocenjujemo, da je v njem naša drža vzravnana, bo naše telo v trenutku, ko našo pozornost usmerimo drugam, zopet zavzelo držo, ki jo je vajeno.

Pri vzravnani drži torej ne gre za trebuh not-prsi ven, niti za stisnjene lopatice ali nekoliko privzdignjeno brado. Vzravnana drža ni toga in zategnjena in za njeno vzdrževanje ne potrebujemo nobene posebne moči. Gre za najbolj naravno držo funkcionalnega telesa, kjer so vsi nosilni sklepi poravnani, hrbtenica pa ima blago S-krivuljo. Vzravnana drža je sproščujoča in nas pomlajuje, saj njeno ohranjanje v primerjavi z zamaknjeno zahteva manj energije.

Z zamaknjeno držo opisujemo držo telesa, ko se eden ali več nosilnih sklepov (gleženj, koleno, kolk, rame) zamakne iz poravnave, ki jo določa anatomska zasnova telesa. Lahko gre na primer za različno višino kolkov, ramen, za rotacijo medenice in/ali trupa, za spremenjeno ukrivljenost hrbtenice, naprej zamaknjeno glavo, povešena ramena … Tak položaj telesa povzroči, da so nekatere mišice preveč zakrčene, druge ohlapne, nekatere opravljajo delo, za katere niso zasnovane in druge »spijo«. Sila gravitacije neizprosno deluje na telo, zato so obremenitve nekaterih tkiv večje, na nekaterih mestih se poveča trenje, kar lahko privede do obrabe in do mišično-skeletnih bolečin. Poveča se tudi možnost nezgod in poškodb.

S ciljanimi vajami za odpravo zamikov telesne drže zopet vzpostavimo ravnovesje dolžin in napetosti mišic celega telesa in mu pomagamo, da zavzame svoj naraven položaj.

Prispevek je bil objavljen v brezplačniku Zdrave novice, december 2014-januar 2015.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja