Naročanje: info@vivalavida.si
Posvetovalnica za vitalno življenje Kje smo

Zbogom, ortopedski vzglavnik

· Članek · Brez komentarjev

ortopedski vzglavnikVčasih si spanja brez ortopedskega vzglavnika nisem mogla predstavljati. Zato je bil vedno del moje prtljage, kadar sem prespala kje drugje. Danes imam čisto tanek vzglavnik, ki si ga namestim pod glavo samo, kadar spim na boku. Ko spim na hrbtu mi je vzglavnik v napoto.

V starih časih mi je tudi spanje na trebuhu z glavo obrnjeno na stran povzročalo težave. Na eno stran je še šlo, če sem glavo obrnila na drugo stran, pa sem zelo hitro začutila v vratu veliko napetost in bolečino, tako da sem morala glavo spet obrniti. Danes, ko sem približno 20 let starejša, je moj vrat lepo gibljiv, in ko spim na trebuhu mu je čisto vseeno na katero stran je obrnjena glava.

In kaj je danes drugače kot je bilo takrat, razen da nosim dodatna dva križa?

Drža mojega telesa. Neprimerno boljša je! Moja prsna hrbtenica ni več prekomerno ukrivljena in tudi moja glava ni več pomaknjena naprej od svojega nevtralnega položaja, kar je v preteklosti povzročalo pogoste napetosti in bolečine v vratu, da glavobolov sploh ne omenjam. Pri ležanju na hrbtu zato danes ne potrebujem nobene dodatne podpore vzglavnika.

In kako sem spremenila telesno držo? S ciljanimi vajami metode Egoscue, ki se niso ukvarjale samo z mojo vratno in prsno hrbtenico, ampak s ponastavitvijo celotnega telesa. Telo deluje kot celota. Če tega pri odpravljanju mišično-skeletnih bolečin ne upoštevamo, se skoraj po pravilu zgodi, da na enem koncu bolečino odpravimo, a se kmalu pojavi nekje drugje.

Pri moji drži je še vedno nekaj zamikov, ki jih z vsakodnevno vadbo odpravljam. A dejstvo je, da se danes počutim veliko bolj gibljiva kot sem se pred dvema desetletjema. Moj korak je lahkotnejši. Pogosti glavoboli so le še oddaljen spomin.

Ne glede na to, koliko smo stari, nikoli ni prepozno, da stopimo na pot pozitivnih sprememb za svoje zdravje in počutje. Samo odločiti se moramo in biti predani tej odločitvi.

Prispevek je bil objavljen v brezplačniku Zdrave novice, november 2014.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja