Naročanje: info@vivalavida.si
Posvetovalnica za vitalno življenje Kje smo

Veliko sedite?

· Članek · Brez komentarjev
Poravnajmo vse glavne nosilne sklepe

Poravnajmo vse glavne nosilne sklepe

Ste kdaj razmišljali o tem, koliko ur na dan povprečno sedite? Če seštejete vsa opravila, ki jih počnete sede, od prehranjevanja, prevoza, dela, preživljanja prostega časa ob gledanju televizije, brskanju po internetu, branju …?

Gibanje je gibalo zdravja, saj telo napolnimo s kisikom, pospešimo pretok krvi in drugih tekočin v telesu, med tem ko se pri dolgotrajnem sedenju dogaja ravno nasprotno. Tudi možganske funkcije se upočasnijo. Rezultati raziskave, pred kratkim objavljene v The Journal of Comparative Neurology nakazujejo, da neaktivnost možgane spremeni. Gre za spremembo oblike določenih nevronov na način, ki bistveno vpliva ne samo na možgane temveč tudi na srce.

Obstaja še vrsta drugih raziskav, ki povezujejo najrazličnejše zdravstvene tegobe z dolgotrajnim sedenjem. Od povečanega tveganja za srčno-žilne bolezni do povečanega tveganja za rak na debelem črevesu, dojkah in maternici ter  sladkorno bolezen, ugotavljajo pa tudi povezavo med dolgotrajnim sedenjem in osteoporozo.

Ne samo rekreacija, pomembno je, da dolgotrajno sedenje čim bolj skrajšamo. Če vaša služba od vas zahteva na primer sedenje za računalnikom, je to sedenje koristno večkrat prekiniti. Na primer na stranišče gremo po daljši poti, namesto dvigala uporabimo stopnice. Delovno mesto si uredimo tako, da dokumenti oziroma stvari, ki jih pogosto potrebujemo ne bodo na dosegu roke ampak se bomo morali malo stegniti, če jih bomo hoteli doseči, morda celo vstati ali počepniti. Dnevno si spreminjajmo višino stola, naklon računalniškega zaslona in tipkovnice. Namen teh sprememb je, da se jim mora telo nenehno prilagajati in ne ostane fiksirano v nekem položaju. Če, oziroma, kadar je možno, telefonske klice sprejemamo stoje. Kadar čakamo na telefonsko zvezo, globoko vdihnimo skozi nos in izdihnimo skozi usta – dihajmo s prepono. Malicamo lahko med sprehajanjem in nenazadnje bi lahko tako opravili tudi kakšen sestanek. Pri iskanju idej, kako vpeljati v sedeče delo več gibanja se torej ne ustavimo pri prvi oviri in zaključku, da se ne da. Vse se da, če se hoče.

Vaja

Z iztegom rok nad glavo odpremo prsno hrbtenico in trebušno votlino, pospešimo pretok kisika in okrepimo mišice iztegovalke hrbta. Stojimo vzravnano s stopali v širini kolkov in usmerjenimi naravnost naprej. Prepletemo prste na rokah in jih dvignemo nad glavo z dlanmi obrnjenimi proti stropu. Gledamo v dlani, ki jih potiskamo k stropu in imamo roke ves čas iztegnjene – ne upogibajmo jih v komolcih. Tudi v hrbtu se ne upogibamo nazaj, roke poskušamo ohranjati naravnost nad glavo, ne pred glavo, trebušne mišice pa so sproščene. Ta položaj zadržimo, dokler počasi ne preštejemo do trideset.

 

Naslednjič: Glavoboli so zelo pogosta tegoba sodobnega človeka. Eden izmed vzrokov za glavobol je tudi slaba telesna drža.

Prispevek je bil objavljen v brezplačniku Revija za moje zdravje, oktober 2014.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja