Naročanje: info@vivalavida.si
Posvetovalnica za vitalno življenje Kje smo

Koliko sedite?

· Članek · Brez komentarjev

sedenjeČeprav je gibanje gibalo zdravja, nam sodoben način življenja na vsakem koraku ponuja možnost, da se gibanju izognemo. Če drži kar pravijo nekateri, da je človek po naravi leno bitje, ni čudno, da priložnost za negibanje hitro zagrabi. Po drugi strani pa je tudi res, da je telo genijalen sistem z izjemnim programom energijskega varčevanja. Energije ne bo zapravljalo za nekaj, kar oceni, da v danem trenutku ni potrebno. Ves čas se prilagaja in išče najboljše rešitve za ta trenutek, a žal ne ve nič o dolgoročnih posledicah.

Kaj vse se dogaja oziroma ne dogaja v našem telesu ko sedimo? Sedenje oslabi trebušne in zadnjične mišice ter iztegovalke kolkov. Na drugi strani morajo pri na primer nepravilnem sedenju za računalnikom mišice vratu, ramen in zgornjega dela hrbta prenašati prekomerne obremenitve.

Pri dolgotrajnem sedenju se upočasni krvni obtok in možganske funkcije, vpliva pa tudi na razpoloženje.

Rezultati raziskav pravijo, da so ljudje, ki veliko sedijo kar dvakrat bolj izpostavljeni tveganju za srčno-žilne bolezni kot tisti manj sedeči. Poveča se tveganje za nastanek sladkorne bolezni, raziskovalci pa so našli tudi povezavo med dolgotrajnim sedenjem in povečanim tveganjem za nastanek raka debelega črevesa, raka na dojki in maternici.

Zanimiva je tudi ameriška raziskava, ki čas sedenja povezuje z umrljivostjo. Trajala je osem let in pol, sodelovalo je preko 240.000 odraslih, rezultati pa so pokazali, da je tveganje za smrt pri ljudeh, ki gledajo televizijo več kot sedem ur dnevno večje kar za 50 odstotkov.

Čas je, da se vprašamo, koliko ur dnevno v resnici presedimo? V službi, med vožnjo, med gledanjem televizije, branjem … odločimo se, kako bomo zmanjšali čas sedenja in vnesli več gibanja v svoj vsakdan in to tudi naredimo. Brez izgovorov.

Prispevek je bil objavljen v brezplačniku Zdrave novice, junij 2014.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja