Naročanje: info@vivalavida.si
Posvetovalnica za vitalno življenje Kje smo

Bolečine v hrbtu zaradi slabe telesne drže

· Članek · Brez komentarjev

To, da je vzravnana telesna drža pomembna, vemo vsi. Ne samo, da ljudje s pokončno, vzravnano držo lepše izgledajo, ampak imajo zaradi povezave telesne drže z drugimi sistemi tudi manj zdravstvenih težav.

»Trebuh not-prsi ven” je asociacija, ki jo dobi veliko ljudi ob besedah vzravnana drža. A gre za več kot to. Vsi nosilni sklepi – gleženj, koleno, kolk in rame, so pri vzravnani drži na isti navidezni navpičnici, če na telo pogledamo s strani. Pri pogledu od spredaj tvorijo pari sklepov pravilno pravokotno mrežo. Gre za nevtralen položaj sklepov funkcionalne anatomske drže.

Sodoben način življenja, ki je prežet s sedenjem ter telo strada gibanja je dejavnik, ki poslabšuje držo telesa ter spodbuja mišično-skeletne limitacije in disfunkcije. To se izraža kot premik enega ali več sklepov iz nevtralnega položaja, pri čemer sila gravitacije neizprosno deluje. Posledica je kompenzirajoče delovanje določenih mišic, med tem ko druge niso aktivne. Na določene strukture sklepa deluje povečana obremenitev, pride do povečanega trenja in nenazadnje, do bolečine.

Kako se ti procesi izražajo v delavniku zobozdravnika? Vsakodnevna sklonjena drža nad pacienta na zobozdravniškem stolu zagotovo ni dražljaj, ki bi telo spodbujal k vzravnani drži. Zelo pogost vzrok za bolečine v področju torakalne hrbtenice je ravno povečana ukrivljenost oziroma upognjenost tega dela hrbta naprej. Hrbtenica izgubi svojo nevtralno dvojno S krivuljo, ramena in glava se premaknejo iz nevtralnega položaja naprej. Seveda tak položaj zahteva od mišic hrbta, pa tudi vratu, da opravlajo delo, za katero niso namenjene. Z aktiviranjem mišic, ki bodo srednji del hrbta zopet vrnile v nevtralen položaj lahko te bolečine omilimo ali odpravimo. Na spodnji povezavi najdete zaporedje treh vaj, ki so zasnovane prav s tem namenom. Predvsem pa, ne pozabimo, da je gibanje gibalo življenja, zato si ga privoščimo čim več.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja