Naročanje: info@vivalavida.si
Posvetovalnica za vitalno življenje Kje smo

Govorica telesne drže

· Članek · Brez komentarjev

različne držeVzravnana drža je lepa na oko zato, ker so leva in desna ter sprednja in zadnja stran telesa v ravnovesju. Vse kar je v ravnovesju daje občutek harmonije, to pa  zaznamo kot lepo. A ni vse samo v izgledu. Ljudje nismo samo fizična bitja. Svojo celostno bit ustvarjamo s čutenjem, razmišljanjem in duhovnostjo. Vse to je nerazdružljiva celota. Zato ne preseneča, da naša telesna drža pripoveduje tudi o naši čustveni in miselni naravnanosti.

Za ljudi, ki so nenehni zbiratelji dokazov o tem, kaj je res in kaj ne in za katere je resnično le tisto, kar lahko vidijo, slišijo, vonjajo, okusijo in česar se lahko dotaknejo, je značilno, da je njihova medenica nagnjena naprej. Na dolgi rok tak položaj medenice vodi do najrazličnejših težav, od bolečin v križu, kolkih, kolenih do povešenega črevesa in zdrsa medvretenčne ploščice.

Za pesimiste, pa tudi žalostne in depresivne ljudi, take ki so izgubili skoraj vse upanje je značilno, da je njihova medenica nagnjena nazaj. Tak položaj medenice dolgoročno vodi v bolečine v križnici, ki se lahko širi tudi v nogi, zdrs medvretenčnih ploščic v ledvenem in vratnem delu hrbtenice, poškodbe ramen, zvin gležnjev in bolečine v vratu.

Tretja skupina ljudi, ki jih lahko prepoznamo po značilni drži so dvomljivci oziroma skeptiki. Imajo zasukan trup ali medenico ali pa kar oboje. Lahko v isto smer ali nasprotno. V tem primeru je ena stran telesa bolj obremenjena kot druga, kar pomeni, da so nosilni sklepi – rama, kolk, koleno gleženj – na eni strani telesa izpostavljeni večjim obremenitvam kar dolgoročno vodi v bolečine.

Vsako neravnovesje v drži telesa pripomore k izgubljanju življenjske energije, zato izboljšanje telesne drže ne bo izboljšalo samo fizičnega zdravja, temveč bo vplivalo na ravnovesje naše celostni biti.

Prispevek je bil objavljen v brezplačniku Zdrave novice, februar 2014.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja