Naročanje: info@vivalavida.si
Posvetovalnica za vitalno življenje Kje smo

Spet ta glavobol

· Članek · Brez komentarjev

glavobolEna od posledic in hkrati simptomov slabe drže telesa je kronični glavobol. Kadar glava ne »sedi« točno nad rameni in se pomakne naprej, obvisi pod nenehnim pritiskom neizprosne gravitacije brez podpore nosilnih sklepov.

Pri takem položaju glave, mišice ob arterijah, ki tečejo skozi vrat v glavo, ne morejo v polnosti pomagati pri transportu s kisikom bogate krvi v možgane. Pogosto takemu položaju glave delajo družbo tudi navzdol in naprej povešena ramena ter povečan upogib zgornjega dela hrbta, kar »zapre« prsni koš. Pljuča in glavna dihalna mišica – trebušna prepona, se znajdejo v utesnjenem prostoru, ki jim onemogoča polno delovanje. Možgani so v neprestanem stradanju kisika.

Če na glavobol pogledamo skozi to perspektivo vidimo, da je odpravljanje glavobola s tabletami le začasna rešitev. Dokler ne odpravimo vzroka, se bo bolečina vračala in nam vztrajno sporočala, da se v našem telesu dogaja nekaj, kar se ne bi smelo oziroma da se ne dogaja tisto, kar bi se moralo.

S funkcionalnim testom, ki sem ga predstavila v prejšnji številki lahko ugotovimo, ali ja glava pomaknjena naprej in tako odkrijemo morebiten vzrok kroničnih glavobolov. Sledeče vaje spodbujajo glavo in zgornji del hrbta, da zopet zavzameta nevtralen položaj, dotok kisika v možgane pa se sprosti. Vaje izvajamo v tem vrstnem redu: Statično raztezanje (1 – 2 min), Statičen hrbet (5 min), Sedenje v zraku (1 – 2 min). Navodila za pravilno izvajanje vaj najdete v revijah 7 dni, ki so izšle 15.1.2014, 31.12.2013 in 26.2.2014.

 

Statično raztezanje

Statično raztezanje

Sproščanje napetosti v ledveni hrbtenici

Sproščanje napetosti v ledveni hrbtenici

Povežemo zgornji in spodnji del telesa v celoto

Povežemo zgornji in spodnji del telesa v celoto

Prispevek je bil objavljen v tedniku 7dni, 12. 3. 2014.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja