Naročanje: info@vivalavida.si
Posvetovalnica za vitalno življenje Kje smo

Kje imate glavo?

· Članek · Brez komentarjev

glavobolKaj porečete na to, da je za kronične glavobole, vrtoglavico, bolečine v čeljustnem sklepu, bolečine v vratu, pa še kaj bi se našlo, lahko kriva telesna drža? Če na vzravnano držo gledamo skozi ozko perspektivo »trebuh not-prsi ven«, je povezavo morda težko videti. A če pogledamo bolj celostno, lahko hitro vidimo drugačno sliko. Pri vzravnani drži so, gledano s strani, vsi nosilni sklepi – gleženj, koleno, kolk in rame poravnani na isti navidezni navpičnici. Sredina glave je kot krona vzravnane drže točno nad ramenom.

Sodoben življenjski slog v katerem je zelo malo gibanja in zelo veliko sedenja, spodbuja hrbtenico, da se upogne naprej. Oblika dvojne S krivulje hrbtenice se počasi spreminja v obliko C, mehanizmi vratu pa so prisiljeni, da opravljajo težko delo za katero niso bili ustvarjeni. Glavna naloga mišic vratu je, da obračajo glavo levo in desno in jo upogibajo naprej in nazaj. Ko se glava pomakne iz nevtralnega položaja vzravnane drže naprej, se morajo relativno majhne mišice vratu neprestano boriti s silo gravitacije, kar je za njih resnično težaško delo. Rezultat: Neprestano napete, zategnjene mišice vratu, slabša prekrvavljenost (ne samo teh mišic), slabša oskrba s kisikom … Je povezava med slabo držo in na začetku omenjenimi težavami še nelogična?

glava je poravnana z rameni

glava je poravnana z rameni

glava je pomaknjena naprej od ramen

glava je pomaknjena naprej od ramen

Z enostavnim funkcionalnim testom lahko položaj glave sami preverimo. Postavimo se ob steno, tako da se je dotikamo s petami, zadnjico in hrbtom. Če se ob sproščeni stoji ob steni tudi glava samodejno dotika stene, pomeni, da je tam kjer mora biti. Če pa jo moramo zavestno prisloniti k steni ali pa tega sploh ne moremo pomeni, da je glava pomaknjena naprej. Z redno vadbo izbranih vaj lahko izboljšamo telesno držo in odpravimo vzrok za marsikatero nadlogo, ki nam greni vsakdan.

Prispevek je bil objavljen v tedniku 7dni, 5. 3. 2014.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja