Naročanje: info@vivalavida.si
Posvetovalnica za vitalno življenje Kje smo

Telo je nedeljiva celota

· Članek · Brez komentarjev
Povežemo zgornji in spodnji del telesa v celoto

Sedenje v zraku: povežemo zgornji in spodnji del telesa v celoto

Vedno, kadar nas pesti bolečina v mišicah in sklepih, je naša logična reakcija, da jo želimo čim prej odpraviti. Dobro se je zavedati, da je bolečina le simptom, je oblika komunikacije našega telesa. Sporoča nam, da se dogaja nekaj kar se ne bi smelo oziroma, da se ne dogaja nekaj kar bi se moralo. Pri kroničnih mišično-skeletnih bolečinah je mesto bolečine zelo redko tudi vzrok bolečine.

Telo deluje kot nedeljiva celota. Na prvi pogled se zdi logično, da na primer bolečino kolena preganjamo z mazilom, protibolečinsko tableto, opornico, operacijo … Ali odpravljanje simptoma reši vzrok težave? Pri celostnem reševanju bi se vprašali, kaj se ob tem bolečem kolenu dogaja v naši nedeljivi celoti. Za bolečino v kolenu je vzrok lahko neenakomerna višina kolkov, svoje lahko prispeva nagib medenice, zasukanost medenice, zasuk stegnenice navznoter ali navzven, neskladje ramen … Če hočemo bolečino odpraviti in ne samo prestaviti, moramo odpraviti vzrok.

Sedenje v zraku je vaja, ki krepi mišice nog, stabilizira medenico in hrati sprošča mišice trupa. S stopali usmerjenimi naravnost naprej in v širini kolkov stojimo naslonjeni na steno. Stopala postopoma premikamo naprej, s hrbtom pa sočasno drsimo ob steni navzdol, dokler niso kolki malenkost višje od kolen, gležnji pa nekoliko pred koleni. Križ pritisnemo k steni in ohranjamo silo teže na petah. Roke sproščeno visijo ob telesu ali počivajo v naročju. Dihamo! V položaju vztrajamo kolikor zmoremo, nato pa iz dneva v dan izboljšujemo svoj čas, dolker ne dosežemo tri minute. Pete Egoscue je imel v svoji terapevtski praksi tekača (running back) ekipe v ameriški nacionalni nogometni ligi NFL, ki je prvič v tem položaju zdržal manj kot 10 sekund. Zato kar pogumno!

Prispevek je bil objavljen v tedniku 7dni, 26. 2. 2014.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja