Naročanje: info@vivalavida.si
Posvetovalnica za vitalno življenje Kje smo

Kaj vas danes boli?

· Članek · Brez komentarjev

bolečine v križuVelikokrat se v določeni starosti ljudje sprijaznijo s tem, da so že v letih, ko  je stalno prisotna bolečina nekaj samo po sebi umevnega. Pa je res? Ne smemo pozabiti, da je naše telo živo in zato nenehno v stanju rasti in obnavljanja. Živo je vse, od kosti, mišic, veznega tkiva, živcev pa do hrustanca. Obnavljanje je zadnji od zakonov fizičnega zdravja, na katerih sloni metoda Egoscue, ki se loteva odpravljanja kroničnih mišično-skeletnih bolečin s poravnavo telesne drže. Če se telo ne obnavlja, potem je to zato, ker so kršeni zakoni fizičnega zdravja in ne zaradi števila križev, ki jih nosimo.

Naše telo je genialen sistem, ki ima sposobnost samozdravljenja. Ko se urežemo, se bo rana zacelila, ne glede na to, koliko smo stari. Res bo pri starejših trajalo nekoliko dlje kot pri otrocih, a rana se bo zacelila. Enako velja za poravnavo telesne drže oziroma glavnih štirih parov nosilnih sklepov. Če niso vertikalno poravnani oziroma, če med sabo ne tvorijo pravilne pravokotne mreže pomeni, da nekatere mišice ne opravljajo svojega dela, in da nekatere druge mišice opravljajo še neko drugo delo, ki ga v resnici ne bi smele. Ne glede na to, koliko smo stari, lahko mišice vedno na novo naučimo, da opravljajo svojo funkcijo.

Aktivirajmo mišice nog

Aktivirajmo mišice nog

Vstani-sedi je vaja, ki angažira natanko tiste mišice medeničnega obroča, ki morajo delovati, ko sedemo in vstanemo. Usedimo se na rob stola s stopali v širini kolkov in usmerjenimi naravnost naprej. Položimo jih toliko naprej, da v kolenih ustvarimo pravi kot. Prste rok prepletemo za glavo, komolce povlečemo nazaj, lopatice pa skupaj. Medenico zasučemo naprej, da se hrbtenica v križu usloči. Iz tega položaja vstanemo, nato pa se brez premikanja stopal usedemo nazaj, pri čemer ohranjamo usločenost hrbtenice v križu. Naredimo tri krat deset ponovitev.

Prispevek je bil objavljen v tedniku 7dni, 19. 2. 2014.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja