Naročanje: info@vivalavida.si
Posvetovalnica za vitalno življenje Kje smo

Dihajmo s polnimi pljuči

· Članek · Brez komentarjev
Poravnava medenice in hrbtenice

Poravnava medenice in hrbtenice

Za trenutek usmerite pozornost na svoje dihanje. Vam pri vdihu za malenkost, a vseeno vidno izstopi trebuh, pri izdihu pa se vrne nazaj? Če je temu tako, potem samodejno dihate s prepono. Prepona je velika ploska mišica, ki kot kupola loči prsno in trebušno votlino in je glavna dihalna mišica. Če vaše dihanje ni tako kot je prej opisano, potem tudi prepona ne deluje v svoji polni meri. Pri dihanju s prepono je vdih globlji kot pri prsnem dihanju, kar pomeni, da telo dobi tudi več kisika.

Na dihanje vpliva tudi drža telesa. Če večino dneva sključeni presedimo za pisalno mizo, pred računalnikom ali televizorjem in manjka gibanja ne nadomestimo, bo o tem govorila naša drža. Sključenost in povešena ramena »zaprejo« prsni koš in onemogočijo dihanje s polnimi pljuči.

Ležanje s privzdignjenimi rokami je vaja, ki vse nosilne sklepe postavi v isto ravnino. Spodbuja pasivno raztezanje mišic medeničnega obroča in ledvene hrbtenice, kar vpliva na položaj zgornje hrbtenice.

Ležimo na trebuhu s čelom na tleh. Palci stopal se dotikajo in pete prosto padajo navzven, zadnjica je sproščena. Podlakti in komolce upognjenih rok položimo na brisače ali knjige, ki smo jih zložili v 10-22 cm visoka bloka. Sprostimo telo in globoko dihamo – s prepono. Z rokama ne pritiskamo na bloka, tam samo počivata. Trebuh in prsi naj s svojo težo padajo na tla, da se bo medenica zasukala naprej. V položaju vztrajamo šest minut. Če nas med vajo bolijo roke, znižajmo bloka in ponovno poskusimo. Če vaja povzroči kakšno drugo bolečino, izvajanje prekinemo.

Ena samcata vaja ni čarobna palčka za reševanje določenih tegob, v kombinaciji z drugimi primernimi vajami pa nastane vadbeni program s katerim se jim lahko zoperstavimo.

Prispevek je bil objavljen v tedniku 7dni, 22. 1. 2014.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja