Naročanje: info@vivalavida.si
Posvetovalnica za vitalno življenje Kje smo

Vas pečejo oči? Morda je vzrok slaba telesna drža

· Članek · Brez komentarjev

sedenjeV svoji knjigi Brez bolečin za računalnikom (Pain Free at Your PC) Pete Egoscue pravi, da kar 80 odstotkov uporabnikov računalnika čuti utrujene in pekoče oči ter megljenje vida. Kako je to lahko povezano s telesno držo?

Kadar naše telo izgubi vertikalno poravnanost nosilnih sklepov tako, da se glava, ramena in prsni koš pomaknejo naprej in navzdol, postane trebušna prepona, zaradi zgradbe prsne in trebušne votline, utesnjena. Svoje naloge potiskanja zraka v pljuča in iz njih ne more več opravljati v polni meri, kar pomeni glavno oviro za vnos kisika v telo. Kadar nimamo dovolj kisika naše mišice težje pravilno funkcionirajo.

Vse mišice, velike in male, so odvisne od pretoka krvi in kisika, ki ga s tem dobijo. Bolj aktivne so mišice, več energije potrebujejo. Kljub temu, da so očesne mišice relativno majhne, so pri delu z računalnikom ene najbolj aktivnih v telesu – neprestano ostrijo sliko in usmerjajo pogled. Nič manj niso zaposlene kot naše roke in zapestja. Poleg tega vidni živec porabi več kisika kot kateri koli drug živec v telesu. To pomeni, da oči pri delu z računalnikom zahtevajo zelo veliko kisika. Če je zaradi naše drže trebušna prepona utesnjena, potem ne moremo dobiti toliko kisika kot bi ga lahko. Na drugi strani pa pri »povešeni« drži nad računalnikom tudi vratne mišice opravljajo delo, ki ga sicer pri vzravnani drži ne bi. Ne smemo pozabiti, da so tudi možgani velik porabnik kisika. In tako ob požrešnih možganih in vratnih mišicah očesne mišice prikrajšane za kisik, ki ga nujno potrebujejo za učinkovito delovanje.

Prispevek je bil objavljen v brezplačniku Zdrave novice, december 2013-januar 2014.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja