Naročanje: info@vivalavida.si
Posvetovalnica za vitalno življenje Kje smo

Zakaj bi nas morala slaba telesna drža skrbeti

· Članek · Brez komentarjev

sedenjeOdklon od vzravnane drže ne terja davka samo v obliki mišično-skeletnih bolečin. Od telesne drže in zmožnosti gibanja telesa je v veliki meri odvisna tudi sposobnost normalnega delovanja živčnega, srčno-žilnega, prebavnega, dihalnega in imunskega sistema. Telesna drža narekuje položaj notranjih organov, ožilja in živcev. Njihov položaj glede na gravitacijo je še posebej pomemben, če je spremenjen tok in volumen fluidov v telesu.

Obstaja veliko težav, ki so lahko posledica slabe telesne drže. Od ponavljajočih se  glavobolov in migren, vrtoglavice in težav z ravnotežjem, bolečin v čeljustnem sklepu, težav s sinusi in bolečin v vratu do povešenega črevesa in oslabljene dihalne funkcije. Ste kdaj pomislili, da so tudi bolečine v zapestju, komolcu, ramenu, kolenu, kolku in hrbtu povezane z nepravilno telesno držo? In ne nazadnje, nepravilna telesna drža lahko vpliva tudi na pogostost športnih poškodb.

Pogosta posledica mnogih ur pred računalnikom, predvsem pa premalo gibanja, so povešena ramena in okrnjena funkcija ramenskega obroča. Gre za odklon od vzravnane drže, ki ga dandanes lahko množično opazimo. Ni pogost samo pri mladih, temveč pri večini ljudi, ki svoje delo opravlja sede za računalnikom. Se je treba s tako držo sprijazniti in bolečine ter ostale posledice, ki sčasoma sledijo sprejeti kot del procesa staranja? O tem se bo seveda odločil vsak sam pri sebi. A preden se odločimo, je dobro vedeti, da lahko, ne glede na starost, svojo telesno držo vedno izboljšamo. Potrebna je le odločnost, nekaj truda in vztrajnosti.

Prispevek je bil objavljen v brezplačniku Zdrave novice, oktober 2013.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja