Naročanje: info@vivalavida.si
Posvetovalnica za vitalno življenje Kje smo

Čustveno ozadje raka in srčnih bolezni

· Članek · Brez komentarjev

depresija»Depresija in jeza sta luksuz, ki si ga ne morete privoščiti,« je naslov članka ameriškega nevrokirurga Normana Shealyja. V svojem poklicnem življenju je veliko raziskoval kronično bolečino in depresijo in ugotovil, kako zelo pomembno čustva vplivajo na zdravje ljudi.

Statistični podatki pravijo, da so rak in srčne bolezni čisto v vrhu med vzroki smrti v razvitih državah. Že pred mnogimi leti je največkrat citiran živeči psiholog, dr. Hans J. Eysenck dokazal, da 75 % ljudi, ki umrejo za rakom, živijo življenje, v katerem prevladuje depresija. 75 % tistih, ki umrejo zaradi srčnih bolezni, živijo življenje, v katerem prevladuje jeza. Medtem ko je pri večini, v preostalih 25 %, ki so umrli zaradi raka ali bolezni srca, prisotna depresija in/ali jeza. Rezultati Eysenckovih raziskav tudi kažejo, da depresija vodi k raku trikrat bolj kot kajenje. Tako imajo depresivni kadilci 100-krat večjo možnost, da zbolijo za rakom kot srečni ljudje, ki se zavedajo, da je sreča povezana z njihovim notranjim stanjem.

Tudi jeza in depresija sta povezani z notranjim stanjem. Zadnja tri desetletja psihonevroimunologija dokazuje pomembno interakcijo telesa, razpoloženja in mišljenja. Depresija, jeza in seveda vsa negativna čustva niso škodljiva samo za psiho, temveč vplivajo na veliko biomehaničnih dejavnikov, na koncu pa na zdravje in telo, še posebej srce, pojasnjuje dr. Shealy.

Vseživljenjska jeza in depresija ni nekaj, kar se ne bi dalo spremeniti. A edina prava sprememba je tista, ki nastane v notranjosti posameznika. Ljudje, ki nas obkrožajo nas ne morejo narediti niti nesrečne niti srečne. Vsak je svoje sreče kovač, so rekli včasih in velja še danes.

Prispevek je bil objavljen v brezplačniku Zdrave novice, poletje 2013.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja