Naročanje: info@vivalavida.si
Posvetovalnica za vitalno življenje Kje smo

Znanilci kronične mišično-skeletne bolečine

· Članek · Brez komentarjev

različne držeDaljinski upravljalec televizorja, tekoče stopnice in dvigalo so samo nekateri od najpogostejših »pomočnikov«, ki nam omogočajo manj gibanja. Naše telo je ustvarjeno za gibanje, zato si vsakič, ko mu odvzamemo možnost gibanja, odvzamemo glavno gibalo zdravja.

Da telo stradamo gibanja je zaslužno tudi dejstvo, vse več ljudi od trenutka, ko se zbudi do trenutka ko zopet leže k počitku, večino dneva presedi. Skladna s tem je tudi pojavnost kroničnih mišično-skeletnih bolečin – v križu, vratu, kolku, kolenu, rami, zapestju …

A prvi znanilci kroničnih bolečin se pojavijo že mnogo prej. Kdor dobro opazuje in čuti svoje telo bo že veliko prej opazil, da so na primer ena rama in/ali kolk nižji od drugega, da sta eno ali obe stopali zasukani navzven, da ima povešena ramena. Občasno bo začutil bolečino, pa tudi da ni več tako gibljiv kot je bil, da je počasnejši, da je v določenem delu telesa zategnjen … Vse to so znaki disfunkcionalnih mišic in sklepov. Hkrati so to sporočila telesa, da se dogaja nekaj, kar se ne bi smelo oziroma, da se ne dogaja nekaj, kar bi se moralo.

Z masažami, protibolečinskimi tabletami, manualnimi terapijami in ne nazadnje tudi z operacijami bomo kronične mišično-skeletne bolečine le začasno utišali. Če hočemo opraviti z njimi bo treba poiskati in odpraviti vzrok bolečine. Terapija poravnave telesne drže omogoča prav to. Njena slaba stran je, da terapevt ne more narediti ničesar namesto nas. Glede na vzrok težav izbere vaje, s katerimi obnovimo funkcionalno delovanje svojih mišic in sklepov oziroma odpravimo njihovo disfunkcionalnost. Večina moči vplivanja na boljše zdravje in počutje je tako v naših rokah. Če jo izkoristimo, se lahko od kroničnih bolečin poslovimo za vedno.

Prispevek je bil objavljen v brezplačniku Zdrave novice, maj 2013.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja